Merhabalar, bu yazımda sizlere Entity Framework Insert ve Ado.Net Insert ile veritabanındaki tablomuza kayıt ekleme(INSERT) işleminden bahsedeceğim.
Şimdi ise aynı veritabanı üzerinden Insert işlemi nasıl yapılır örnek kodlarla anlatmaya çalışacağım.
Entity Framework Insert?
Öncelikle Entity Framework’ümüzü oluşturduktan sonra aşağıdaki örnek kodumuzu ekliyoruz.
// 1.Adım EntityFrameworkSampleDBEntities db = new EntityFrameworkSampleDBEntities(); // 2.Adım Urunler urun = new Urunler(); // 3.Adım urun.UrunAdi = "Asus Notebook"; urun.UrunAciklamasi = "Intel Core i5 2,2 GHZ, 4 GB Ram, 1 GB Nvidia Ekran Kartı"; urun.UrunResmi = "uploads/asus.jpg"; urun.UrunFiyati = 1.999; // 3.Adım // 4.Adım db.AddToUrunler(urun); // 5.Adım db.SaveChanges();
1.Adım: Önce Entities’imizi oluşturuyoruz. Entity Framework Nesnemizi.
2.Adım: Daha sonra kayıt eklemek istediğimiz tablonun nesnesini oluşturuyoruz. Ben burada Urunler tablosuna veri ekleyeceğim. Urunler nesnemizi oluşturduk.
3.Adım: Bu adımda ise oluşturduğumuz urun nesnemiz ile görüldüğü gibi tablomuzda bulunan alanlarımıza ilgili değerleri atıyoruz.
4.Adım: Daha sonra db.AddToUrunler(urun) metodumuz ile veritabanımızdaki Urunler tablosuna bu veriyi ekleme işlemi yapıyoruz.
5.Adım: Son olarak db.SaveChanges() metodumuz ile de değişiklikleri kaydediyoruz ve Insert işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz.
Görüldüğü gibi kısa ve hızlı bir yöntem ile tablomuza veri eklemiş olduk.
Şimdi Aynı örneği Ado.Net ile gerçekleştirelim.
string strBaglanti = "Data Source=./;Initial Catalog=VeriTabaniAdiniz;User ID=KullaniciAdiniz;Password=Sifreniz;"; SqlConnection baglanti = new SqlConnection(strBaglanti); if (baglanti.State != ConnectionState.Open) baglanti.Open(); string strKomut = @"INSERT INTO [dbo].[Urunler]([UrunAdi],[UrunAciklamasi],[UrunResmi],[UrunFiyati]) VALUES ( 'Asus Notebook', 'Intel Core i5 2,2 GHZ - 4 GB Ram - 1 GB Nvidia Ekran Kartı' ,'uploads/asus.jpg' ,1.999)"; SqlCommand komut = new SqlCommand(strKomut,baglanti); komut.ExecuteNonQuery(); if (baglanti.State != ConnectionState.Closed) baglanti.Close();
Burada da önce bir Connection nesnesi tanımladık. İçerisini ConnectionStringimizi yazdık. İşlem yapabilmek için açık bir bağlantı gerekiyor. Bağlantı açık değilse bağlantımızı açtık ve SqlCommand nesnemizi oluşturduk. SqlCommand’a kayıt ekleme komutumuzu (Insert Into) girdik ve değerlerimizi atadık. Daha sonra ExecuteNonQuery() metodu ile de bu komutumuzu çalıştırıyoruz ve Insert işlemini gerçekleştiriyoruz. Ekleme işleminden sonra bağlantımızı kapatıyoruz ve işlemlerimizi tamamlamış oluyoruz.
Ado.Net ile de Insert işlemi bu şekilde yapılabilir.
Faydalı olmuştur umarım.
Bir Sonraki yazıda görüşmek üzere…