Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere MongoDB Nedir? konusundan bahsedeceğim.
Doküman tabanlı bir NoSQL veritabanıdır. MongoDB de verilerin yapısı JSON olarak doküman şeklinde tutulmaktadır. Bu tutulan dokümanlar’da Collectionlar içerisinde bulunur. RDBMS veri tabanlarında veriler Tablolarda tutulur. MongoDB de ise veriler Collectionlarda tutulur.
NoSQL Nedir?
NoSQL(Not Only SQL), yoğun ziyaretçi trafiğine sahip ya da sık işlemler gerektiren durumlarda ilişkisel veri tabanlarına nazaran maliyeti daha rahat karşılayabilmek için oluşturulmuş bir sistemdir. NoSQL’de key/value yapılarında veri tabanları bulunur. Veriler arasında fiziksel ilişki bulunmaz. NoSQL bu sebepten dolayı performanslı çalışmaktadır. NoSQL veritabanlarında kayıtlar oluşturulurken herhangi bir sınır bulunmaz.
Örneğin: Bir dokümanda(JSON) ad,soyad alanları mevcutken, diğer dokümanda ad, soyad, telefon alanı olabilir. Bu alanlar eklenebilir ve çıkarılabilirdir.
MongoDB Kurulumu
MongoDB kurulumunu yapmak için MongoDB sitesine giderek burada da MongoDB Server uygulamasını indirmemiz gerekmektedir. İndirilen programın yüklemesini sağladıktan sonra C:\ diskindeki Program Files altında MongoDB klasörünü görebiliriz. Mongo DB veri tabanı yönetimi için MongoDB Compass uygulamasını indirip kullanabiliriz.
Mongo Kurulumu tamamlandıktan sonra CMD penceresini açarak aşağıdaki komutu yazdığımızda bize version bilgisini gösterecektir.
mongo --version
MongoDB üzerinde kurulu olan veri tabanlarını listelemek için ise show komutunu kullanabiliriz.
show dbs
MongoDB üzerinde olan veri tabanını seçmek için ise use komutunu kullanabiliriz.
use veritabani_adi
Umarım faydalı olur.
Bir sonraki yazıda MongoDB kurulumunu Docker üzerinde gerçekleştireceğiz.
Umarım faydalı olur.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…